Tips for a healthier pizza:
· Make half of the flour used for the dough “whole wheat flour”. This will add nutritious fibers to your pizza and will make you feel full faster.
· Make the crust as thin and flat as
possible to cut the extra calories.
· Make your own pizza sauce using
crushed tomatoes, garlic, herbs, spices and some tomato paste. This way the
sauce is much healthier and lower in sodium than ready pizza sauces.
· Don't use greasy
processed meats. Pepperoni and hotdogs are high in fats. Choose lean topping
options, such as chicken or shrimp, or skip the meat altogether and make a
delicious vegetarian pizza.
· Load the pizza up
with vegetables. Use lots of tomatoes, onions, broccoli, spinach, peppers and
mushrooms. These are very high in vitamins and minerals and very low in
calories. Use olives in moderation.
· Cut back on the
cheese. Most pizza calories come from cheese. Use just a light sprinkling of
low-fat cheese.
· Use spray oil for the pan to cut down
the amount of oil used.
That way, your pizza is healthier,
richer in nutrients and fibers, lower in sodium and calories.
نصائح لتحضير بيتزا صحية:
· استبدل
نصف كمية الدقيق المستخدم في تحضير العجين بـ"دقيق القمح الكامل"
لجعل البيتزا غنية بالألياف المفيدة ولمساعدتك بالشعور بالشبع سريعا.
· اجعل طبقة
العجين رقيقة ومسطحة قدر الإمكان لتقليل كمية السعرات الحرارية.
· اصنع صلصة
البيتزا الخاصة بك باستخدام الطماطم المسحوقة والثوم والأعشاب والبهارات وبعض
معجون الطماطم. بهذه الطريقة تكون الصلصة صحية أكثر وأقل بالصوديوم من صلصة البيتزا
الجاهزة.
· لا تستخدم
اللحوم المصنعة. الببروني والهوت دوغ تحتوي على نسبة عالية من الدهون. اختر لحوم صحية أكثر مثل الدجاج أو القريدس، أو تخلى عن
اللحوم تماما واجعل البيتزا نباتية.
· املأ
البيتزا بالخضار. استخدم الكثير من الطماطم، البصل، القرنبيط، السبانخ، الفلفل
والفطر. هذه الخضروات غنية جدا بالفيتامينات
والمعادن ومنخفضة جدا بالسعرات الحرارية .استخدم الزيتون باعتدال.
·
قلل من الجبن. معظم السعرات الحرارية
في البيتزا تأتي من الجبن. رش كمية قليلة من الجبنة قليلة الدسم.
·
استعمل الزيت
البخاخ لدهن قعر الصينية قبل الخبز بدلا من استعمال الزيت نفسه لتقليل كمية السعرات الحرارية.
بهذه الطريقة، تكون البيتزا
صحية أكثر، أغنى بالعناصر الغذائية والألياف، وأقل
بالصوديوم والسعرات الحرارية.
سارة انا كتير حبيت المعلومات ... شكرا
ReplyDeleteشكرا الك... نبسطت انها عجبتك واستفدتي
ReplyDeleteتابعي دايما مقالاتي على المدونة (البلوق) واذا بتحبي اتابعي صفحتي على الفايسبوك عن التغذية
https://www.facebook.com/SaraElBabaDietClinic
والاكل الصحي
:)